fredag 13 december 2013

Lucia, legender och folktro

Nu har vi firat Lucia här på biblioteket. Hela personalen satt vid långbord och fick fika och lyssna på vacker och genomtänkt musik. Härligt.

Lucia kommer från ordet lux på latin som betyder ljus. Högtiden som den ser ut idag har vi bara firat sådär en hundra år i Sverige. Lucia var enligt legenden en kvinna som levde i det romerska riket på 300- talet och som blev anmäld för att tillhöra den kristna tron vilket var förbjudet där och då. Därför blev Lucia bränd på bål, men hon brann inte, de var tvugna att ha ihjäl henne på annat sätt.

Lucia är också de synskadades skyddshelgon, och detta kommer av att hon enligt en av legenderna stack ut sina ögon och gav dem till en man som tyckte de var vackra. Mirakulöst nog kunde hon ändå se, vilket brukar vara ganska svårt utan ögon. Men Lucia klarade det!

I den svenska folktron sågs lucianatten som årets längsta, (men nu är det natten mellan 20:nde och 21:a dec). Denna natt kunde djuren tala och det var mycket magi i luften. Svenskarna trodde att denna natt var full av ondska och magi.

Om du tycker om att läsa om olika övernaturliga väsen så rekommenderar jag varmt att börja snegla på den svenska folktron. Här finns mycket läskigt att fundera över. En författare som inspirerats av detta är Amanda Hellberg när hon skrev Jag väntar under mossan. Det är en skräckroman om Tilda som är nära att drunkna och spolas upp på en ö. Där skruvas hennes känslighet upp och hon tränger allt djupare in i en värld hon inte kände till. Samtidigt är det något som vakar över varje steg hon tar...
 
Här på biblioteket finns massor av böcker om svensk folktro om du vill veta mer. Kanske vill du också skriva en berättelse och behöver inspireras? Hur som helst är du välkommen hit, och jag hoppas att du får en härlig Luciadag. Trevlig helg!
/Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar