fredag 20 december 2013

Jul + lov = film

Jag tänkte ägna bloggen åt filmtips så här helgen innan jul. Ibland kan en tomhet komma krypande om man äntligen blir lite ledig efter en lång mörk höst. Och då är det tur att biblioteket finns med böcker, filmer, musik m.m. som man kan fylla dagarna med.
Varför inte börja med den danska kultserien Riket från 1994? Serien är skapad av Lars von Trier och Morten Arnfred och utspelar sig på ett sjukhus i Köpenhamn där en ödesmättad stämning råder. Det händer många konstiga saker och det verkar även spöka på sjukhuset. En av huvudpersonerna heter Stig Helmer, (spelad av Ernst-Hugo Järegård), som är en svensk man med djup avsky för Danmark och danskar. Serien fick stort genomslag och en uppföljare gjordes 1997. Jag vågar påstå att den är en pusselbit i nordisk filmhistoria.

Är du sugen på lite mer lättsmält underhållning finns det många filmer att välja på för dig också. En dag  från 2011 är en romantisk dramakomedi som bygger på en roman av David Nicholls. Historien börjar med att en tjej och en kille spenderar natten tillsammans efter en skolavslutning. Efter det får vi följa dem just den dagen varje år i tjugo år framöver. Ibland är de tillsammans, ibland inte, men på något sätt är deras liv påverkade av varandra.

 
Är du mer inne på skräck och mystiska historier har vi t.ex. Let me in från 2010 som handlar om en mobbad pojke. Han får en ny granne som han först har svårt för, men så småningom blir de vänner. Men det börjar hända konstiga saker i samhället. Flera personer hittas mördade utan att polisen förstår hur. Kanske har den nya flickan någonting med saken att göra?
 
 
Om du inte redan har gjort det, kom in och bläddra igenom bibliotekets filmer. Vi har även musikvideor och musikskivor.
Och böcker förstås.
 
Ha en riktigt skön, avslappnad och lat jul!
Önskar Karin
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar