torsdag 30 maj 2013

Bonustips; West Pride!

Just nu pågår West Pride i Göteborg. Och det kan du läsa mer om här: West Pride.
Och vi på biblioteket tog vår chans och har skyltat lite med böcker och filmer som har HBTQ-teman. Och fantastiska sådana. En del har redan blivit utlånat. Men det finns massor av bra kvar.


En av mina favoritböcker som vi har skyltat med är Pojkarna av Jessica Schiefauer.


Boken handlar om Kim, Momo och Bella. Tre tjejer i tonåren. Tre underbara vänner. Bella som är fascinerad av växter. Momo som älskar att sy dräkter. Och Kim som inte har hittat sin hobby än. Boken tar itu med hur samhället ser på tjejer respektive killar och problematiserar könsroller. 
Vad skulle hända om man under natten kunde byta kön? 
Ger det frihet? Ångest? Och hur kommer det sluta för Kim som blir ivrigare och ivrigare i sin nya roll, i sin nya kropp?

Den här boken kommer att stanna med mig länge. Språket är vackert. Poetiskt samtidigt som det var jordnära. Och karaktärerna, de kändes så verkliga. Allt från Kim, Momo och Bella till Tony och hans vän Höken.


Ett avsnitt som jag verkligen tyckte om i boken var:

”Vi visste vad som väntade: en morgon skulle vi helt enkelt stiga upp ur sängen och veta barnlekarna måste överges. Vi skulle se oss omkring, se hur andra gjorde och sedan göra efter. Lära oss dricka, röka, kyssas. Lära oss tolerera att pojkarna tog på oss med sina händer. Det enda vi skulle behöva göra var att gå rakt fram, sätta ena foten framför den andra tills ankelmusklerna hårdnat tillräckligt för att inte stukas i de tunna klackarna.
Vi ville inte, Bella, Momo och jag.
Vi vägrade!”


En magisk bok.  
/Tal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar