torsdag 21 november 2013

Mobbning och trakasserier i skolan.

Hur ser din vardag ut? Har du varit utsatt för mobbning eller känt dig illa behandlad när du varit i skolan? Då är du inte ensam. Många elever mår dåligt när de ska gå till skolan på grund av hur andra är mot dem.

Idag har det pratats om kränkningar och trakasserier i skolan på nyheterna. I första hand ska skolan göra det den kan för att hjälpa eleven, men gör den inte det finns det andra att vända sig till.

En elev som utsätts för kränkande behandling eller trakasserier kan anmäla det till Skolinspektionen, Barn- och elevombudet, (förkortas BEO), eller Diskrimineringsombudsmannen, (förkortas DO). Det nyheterna handlar om idag är att elever inte behandlas lika av myndigheterna om de utsatts för kränkande behandling eller trakasserier.

Riksrevisionen är en myndighet som ska granska statliga myndigheter och verksamheter. De ska hålla koll på vad statens pengar går till och att pengarna används som de ska.

Idag skriver Riksrevisionen på sin hemsida, (http://www.riksrevisionen.se/sv/), att "Elever som utsätts för trakasserier i skolan behandlas inte på samma sätt och har inte samma chans till upprättelse som de elever som utsätts för kränkande behandling. Regeringen bör se över systemet så att alla elever behandlas lika."

Arbetsmiljön i skolan är en viktig fråga och hela samhällets ansvar. Här på biblioteket finns många böcker som handlar om mobbning och trakasserier. Fulast i världen är skriven av Ingrid Olsson och handlar om Siw och Simon som träffas under sommarlovet och blir kära i varandra. När skolan börjar visar det sig att Simon ska börja i Siws klass. Och Siw blir jätteglad. Tills den populära Evelina bestämmer att Simon är en tönt som ingen kan umgås med. Siw har inte styrkan att stå upp för Simon och slutar att träffa honom. Hur ska hon göra? I boken får du följa med både Siw och Simon i deras tankar om allt som händer.

Fulast i världen   Skjut apelsinenI Mikael Niemis bok Skjut apelsinen får vi följa med en kille som är 16 år och går i en klass där han tycker att alla är skitar eller idioter. Själv vill han inte höra till någon av grupperna. Hellre gör han uppror mot allt och alla. Detta är en hård bok i högt tempo som skildrar en värld där ingenting känns vackert. Finns som e-bok.


 Jag mobbar inte!Jag mobbar inte är skriven av Lisbeth Pipping som själv varit mobbad. I den här boken får du möta elever som genom ord och bilder delar med sig av sina tankar om mobbning: Vad är mobbning? Hur känns det? Vem mobbar? Vad kan vi göra åt det?
I boken finns råd och tips om hur man kan stoppa mobbning och vart man kan vända sig för att få hjälp.

Om du känner dig utsatt kan det vara skönt att läsa om andra som har liknande känslor. Om du inte känner igen dig kan det vara bra att veta hur det känns ändå. Det är lätt att hamna i situationer som inte känns helt okej även om det inte är du som blir utsatt för mobbning. Att veta hur du kan påverka sådana situationer är kunskap som är nyttig genom hela livet.

Välkomna in på biblioteket!
//Karin

Ps. Fram till årsskiftet kommer vi inte att ha något tema här på bloggen. I januari kör vi igång med det igen. Har du förslag på tema, hör av dig till oss! Ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar