fredag 26 juli 2013

En 90-tals roman som är väldigt, väldigt speciell.



Morvern Callar släpptes av 1995. Debutromanen av den skotska författaren Alan Warner. Han hade som ung slutat skolan vid 16 år ålder och börjar jobba på järnvägen men hade drömmar redan som ung att bli författare. Och dessa teman går i boken Morvern Callar, arbetarlivet och drömmen att komma bort. När boken släpptes sågs Alan Warner som en av föregrundarna av den nya skotska litteraturen (tillsammans med bl.a. Irvine Welsh som har skrivit Trainspotting). Morvern Callar är inte för alla. Den är blodig, konstig och bizarr. Den har beskrivits som en skotsk American Psycho.

Morvern Callar är en ung kvinna som har ett tråkigt jobb (på stormarknaden) och på kvällarna går hon ut och festar. Under juldagarna hittar sin pojkvän död. Han har tagit sitt liv. Istället för att ringa polisen, så gömmer hon honom., tar hans pengar och en diskett han har lämnat med ett meddelande till henne.


Boken är bizarr. Bokens stil är i snabbt tempo, så att att man ibland får pausa och fråga sig om man har missat något. Morvern Callar är en intressant huvudperson, hon bara infinner sig i allt skit och hon reflekterar inte. Det berättas nästan aldrig hur hon mår. Det är när hon åker på semester eller är i kontakt med natur hon kan ta sig tid att reflektera.


Boken som innehåller en del äckliga scener rekommenderas till högre åldrar. Har du läst Trainspotting, American Psycho så är det här boken för dig. En riktig 90-tals roman!

Boken har även filmatiserats.


/Tal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar