måndag 22 april 2013

Tema: Poesi! En vibrerande Bolaño är först till kvarn.

Roberto Bolaño, född i Chile, var en stor författare. Länge förbisedd men på senare tid exploderat i popularitet. Han dog ung för några år sedan i Barcelona pga. att hans lever gav upp.
Även om han har blivit mer känd här som en författare som skrev romaner (bl.a. De Vilda Detektiverna, läs den!) så såg han sig själv som först och främst en poet.

Och jag tänkte tipsa om hans fantastiska diktsamling Det Okända Universitetet.
Jag köpte den på senaste bokmässan och läste ur den på tåget hem till Skara. Jag blev så tagen av dikterna att jag ringde olika vänner och läste högt för dem. Något som kanske inte var glädje för de andra tågresenärerna...




Men iaf, Det okända universitetet är en salig samling av dikter i olika teman och olika platser. Roberto Bolaño var själv vagabond som levde på flera platser och det märks när man läser hans dikter. Det känns som man själv är där. Som man talar till Gaspar, som man känner Mario Santiago. Roberto Bolaño har en underbar förmåga vare sig det är poesi eller noveller eller länge romaner att få läsaren att känna sig som man är där, som man står och kikar över hans axel och upplever det han själv upplever.

Läs Bolaño, viktigare författare finns inte just nu.

/Tal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar